Gevolgen van het Russisch-Oekraïense conflict

Gevolgen van het Russisch-Oekraïense conflict

Gevolgen van het Russisch-Oekraïense conflict

In de eerste plaats definiëren de contractuele bepalingen van ieder verzekeringscontract de exacte omvang van de dekkingen en de uitsluitingen.

De definitie van het verzekeringsgebied van het contract zal bepalend zijn. Toch kunnen we nu al enkele trends identificeren die voor de meeste contracten zullen gelden.

 

 

Trend:

 

De Russische militaire interventie in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende internationale sancties hebben gevolgen voor de verzekeringsmarkt en dus voor uw verzekeringscontracten.

 

De tendens om dekkingsomschrijvingen te standaardiseren en uitsluitingen toe te voegen, waargenomen tijdens de Covid-crisis, zet zich voort.  We moeten ook nu nieuwe contractuele ontwikkelingen verwachten.

Schade

Bedrijfsschade

Dit was al een bijzonder risico tijdens de gezondheidscrisis, waarbij de verzekeraars er herhaaldelijk op gewezen hebben dat bedrijfsonderbreking alleen verzekerd is wanneer ze het gevolg is van materiële schade en voortvloeit uit een verzekerde gebeurtenis.

 

Bijgevolgen van het conflict zoals bevoorradingsproblemen of de marktverliezen voor een exporteur als gevolg van oorlog komen niet in aanmerking voor vergoeding.

 

Bij onbetaalde rekeningen die het gevolg zijn van dit conflict zal ook de verzekeraar van het kredietrisico ongetwijfeld de uitsluiting van het oorlogsrisico inroepen.

 

Materiële schade

Als gevolg van de gezondheidscrisis was de inflatie reeds hoog opgelopen, maar het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft de prijzen van grondstoffen en goederen alleen maar verder de hoogte ingejaagd.

 

Zelfs wanneer uw verzekering tegen materiële schade gekoppeld is aan de index ontstaat er door deze prijsstijgingen een risico op zware onderverzekering. We constateren dat de prijzen van bepaalde goederen (op voorraad) in minder dan een jaar tijd met 35 à 50 % gestegen zijn.

 

Ook klanten die hun voorraden herwaarderen, stellen in de praktijk effectief dergelijke prijsstijgingen vast.  Het loont dus zeker de moeite om naar de waarde van je voorraden te kijken en waar nodig je verzekeringscontract tussentijds aan te passen.

 

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? 

Nog enkele voorbeelden

De Transportverzekering

De Transportverzekering waarborgt de materiële schade aan goederen toevertrouwd aan een professionele vervoerder, ongeacht zijn aansprakelijkheid en de beperking daarvan.

 

Verzekeraars bieden een optionele uitbreiding tot de "Oorlogsrisico's" aan, met name gebaseerd op de aanbevelingen van de nationale organisatie van transportverzekeraars, die het gevaar van geografische gebieden voor het transport van goederen beoordeelt.

 

Vanaf 1 maart 2022 verhoogde de classificatie van gebieden die getroffen zijn door het conflict tussen Oekraïne en Rusland, met als gevolg dat verzekeren moeilijk wordt en dat geval per geval de premie verhoogt, soms tot het tienvoudige van de gebruikelijke premie.

 

De Reisverzekering

De professionele Reisverzekering beschermt beroepsreizen met bijstand en repatriëring als dekking. Ook hier wordt oorlogsgebied uitgesloten uit de dekking en zullen de mogelijkheden van ondersteuning door de verzekeraars zeer beperkt zijn.

 

Economische oorlogvoering

De oorlog heeft ook economische gevolgen.  De Centrale Bank van de Russische Federatie heeft intussen Russische verzekeraars verboden om contracten te sluiten met verzekeraars, herverzekeraars of makelaars uit "vijandige landen", inclusief alle landen van de Europese Unie, evenals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Japan, de Verenigde Staten en vele anderen.

 

Tegelijkertijd hebben Europese en Amerikaanse verzekeraars de verlenging van internationale verzekeringsprogramma’s opgeschort of kondigden ze zelfs hun terugtrekking uit de Russische markt aan, waardoor het noodzakelijk werd om risico’s te plaatsen bij een lokale verzekeraar.  Daarom is bijzondere aandacht en alertheid geboden voor de bescherming van Russische belangen van buitenlandse bedrijven.

 

Hulp nodig bij uw internationale risico's?